Menu

Spartatlon: Németh Zoltán nem ért célba

Németh Zoltán

Németh Zoltán

Bajai résztvevője is volt az ezen a hétvégén Görögországban rendezett Spartatlon ultramaratoni futóversenynek. A Mogyi SE egyik versenyzője, az 53 éves Németh Zoltán is rajthoz állt a legendás futóversenyen, de sajnos nem érkezett meg a célba. Az történt, hogy néhány tíz kilométerrel a rajt után begörcsölt a vádlija, s miután emiatt a kelleténél lassabban haladt, nem ért oda a limitidőre a soron következő állomáshoz, így a rendezők kizárták a versenyből.

Hozzá hasonlóan több versenyzőtársa számára is már a cél előtt véget ért a verseny, mégpedig nem véletlenül, hiszen – mint ismeretes – az Athén és Spárta közötti 246 kilométeres ultramaraton, azaz a legendás Spartathlon a világ legkeményebb ultramaratoni versenyei közé tartozik, melyen általában csak az indulók felének-harmadának sikerül célba érnie. Például a 2015-ös esztendőben 49 ország 373 versenyzője állt rajthoz a Spartatlonon, ám közülük végül csak 174-en ért célba.

Amúgy a mogyis Németh Zoltán már régóta tudja, hogy milyen érzés elfutni az athéni Akropolisztól a Spárta főterén álló Leonidász király szobráig, hiszen először 1993-ban – azaz több mint 20 évvel ezelőtt -, legutóbb pedig 2009-ben teljesítette a 246 kilométeres távot. Vagyis a Mogyi SE versenyzője kétszeres spártai hős.

Az idei Spartatlon elsősorban nyilván a női verseny miatt lesz emlékezetes a magyarok számára, hiszen a floridai Sarasotában élő Nagy Katalin – és most tényleg nem érdemes fukarkodni a jelzőkkel – elképesztően hatalmas időeredménnyel nyerte meg a 246 kilométeres ultramaratont. Nagy Katalin 2015-ös győztes ideje 25 óra 7 perc 13 másodperc. Ez a döbbenetes időeredmény nem csak új pályacsúcsot jelent, hanem azt is, hogy a futónő egy és háromnegyed órával (egészen pontosan 1 óra 46 perc 27 másodperccel) javította meg az eddigi rekordot. Nagy Katalin ugyan az USA színeiben versenyzett, de mivel Lubics Szilvia harmadik lett, 2015-ben két magyar hölgy állhat fel a Spartatlon dobogójára.

(Nagy Katalin időeredménye az abszolút mezőnyben, azaz a férfiakkal együtt is a 4. legjobb idő. Még egy kiegészítés a zárójelben: minden idők magyar legjobbját Bogár János futotta a Spartatlonon – 24:15:31 -, azaz a legjobb magyar férfi időhöz képest is már 1 órán belül van Nagy Katalin.)

20150924-spartatlon-miki-01

20150924-spartatlon-miki-02

20150925-spartatlon-01