Hacked By ColdHackers & Mezopotamia Hackers & RojavaHackers & GerillaHackTeaM
   
   
 


Hacked By Rojavahackers. ColdHackers. Mezopotamia Hackers.GerillaHackTeaM    


KURD HALK ONDERI ABDULLAH OCALAN'IN 69. DOGUM GUNUNU BIZLERE BUGUNLERI VEREN OZGURLUK GUNESIMIZIN,!...

TUM HAKIKAT SAVASCILARININ 4 NISAN GUNUNU KUTLUYORUZ.BUGUN KURT TOPLUMU SAHSINDA DUNYA INSANLIGI ICIN ONEMLI BIR GUNDUR.
CUNKU ONDERLIKSEL DOGUS YENIDEN BIR OZGURLUK DOGUMUDUR.
TUM INSANLIGI BENIMSEMIS BIR ONDERLIK FELSEFESI SOZ KONUSUDUR,VE BUNUN ICIN!..


PKK HALKIN OZGURLUGUDUR,

ZAFERIN, KURTULUSUN PARTISIDIR!,

KURDISTAN SOMUTUNDA BUYUK BIR OFKE, BUYUK BIR INTIKAM HAREKETIDIR.

ONDER APO'NUN BASLATMIS OLDUGU OZGURLUK MUCADELESINI

HAKILERIN, KEMALLERIN, HAYRILERIN, MAZLUMLARIN, AGITLERIN, ZILANLARIN, BERITANLARIN, SAKINELERIN

BAGLILIK CIZGISINDE YASAMAKTIR

PKK HALKTIR ! HALK HER ALANDA MUCADELEYI YUKSELTECEKTIR..

PKK' DE CANLANDIRILAN OZGURLUK TARIHIDIR

AYAGA KALDIRLILAN INSANDIR

YURUDUGUNDE ZAFERI GETIREBILECEK KISILIKTIR

PKK YASAMA YURUYEN KANIN PARTISIDIR

PKK DEVRIMCI BIR TUTKUDUR

KURDISTAN SOMUTUNDA BUYUK BIR OFKE, BUYUK BIR INTIKAM HAREKETIDIR

PKK TARIHTEKI EN DEGERLI UMUTTUR

PKK, HALKIN OZGURLUGUNE KILITLENME HAREKETIDIR.

APOCU RUHLA FEDAI EYLEM GUCUNU YARATMANIN ADIDIR PKK..

PKK CIZGISI IDEOLOJISI ILE BASLAMIS VE ONUNLA GELISMIS BIRCIZGIDIR..

BIJI SEROK APO

BIJI PKK

BIJI KURD U KURDISTAN

SEHID NAMIRIN !
SEHID NAMIRIN!..
SEHID NAMIRIN!..


 
 
 
Hacked By ColdHackers & Mezopotamia Hackers & RojavaHackers & GerillaHackTeaM


/wp-includes/wlwmanifest.xml" />
Menu

Manchesteri derbi: Manchester United – Manchester City

manunited-mancityNincs túlcifrázva a városi rangadó elnevezése: ez a mérkőzés a manchesteri derbi, azaz a The Manchester Derby. Nagy hagyományokkal rendelkező összecsapásról van szó, hiszen az első mérkőzést még 1881-ben játszották. Régebben elmondható volt, hogy a város keleti részén lakók a Citynek, a nyugati oldalon élők pedig a ManUnitednek szurkoltak. Manapság ez már másként van. Leginkább és némileg „angolosan” ez talán így foglalható össze röviden: Manchester város lakosságának nagyobbik része a City szurkolója, míg Manchester város lakosságának kisebbik része és a focivilág nagyobbik része a Manchester Unitednek drukkol.

Hatalmas különbség van a két együttes között. A Manchester United esetében hosszasan lehet sorolni a jelzőket (a világ egyik legeredményesebb, egyik leghíresebb, stb., stb., stb.) és az is tény, hogy piaci kapitalizáció tekintetében volt már a világ legértékesebb fociklubja és e tekintetben még jelenleg is a szűk élmezőnyhöz tartozik. A Manchester City az 1950-es és az 1970-es években olykor eredményesen szerepelt néhány idényben, valamint az arab tulajdonos érkezése óta (2008) van sikeresnek nevezhető sorozata. Ennek a csapatnak összesen 4 angol bajnoki címe van, s ezek közül kettőt az utóbbi években szerzett (2012, 2014), amióta Manszúr sejk a tulajdonos és ezzel a világ leggazdagabb futballcsapatává vált a Manchester City.

Ezzel szemben a 20 bajnoki aranyérmével a Manchester United nem más, mint Anglia rekordbajnoka. Emellett természetesen minden hazai trófeát többször is megnyert a klub (angol kupa, ligakupa és szuperkupa – FA Community Shield), de nemzetközi szinten is csak az UEFA Kupa – a jelenlegi Európa Liga – hiányzik a szinte teljes kollekcióból (BEK/BL, KEK, Interkontinentális Kupa/FIFA Klubvilágbajnokság, Európai Szuperkupa). Ezen trófeák többségének megnyerése a Manchester United másik legendás menedzseréhez, Alex Fergusonhoz fűződik.

Szerencsétlen repülőgéptől az Aranylabdáig

Az egyiknek, azaz Matt Busby nevének említése két szempontból is nagyon fontos. Egyrészt azért, mert mindkét klubhoz kötődik a focilegenda: a második világháború előtt 8 éven keresztül a Manchester City játékosa volt, majd a háborút követően a Manchester United ikonja és klubtörténet egyik legnagyobb hatású edzője lett. Az angol foci kedvelőinek minden bizonnyal nem kell különösebben magyarázni ez utóbbi dolgot, míg a többi focirajongónak talán elegendő lehet annyi, hogy Matt Busby azt jelenti a Manchester Unitednek, amit jelent Bill Shankly az Liverpool FC számára. Vagyis az a legendás vezetőedző, aki teljesen megreformálta és a focivilág legszűkebb elitjébe vezette szeretett klubját.

Ez a példa egyben átvezetés is a másrészthez, hogy miért muszáj mindenképpen megemlíteni Matt Busbyt. A legendás menedzser volt az, aki felépítette a MU korábbi „nagy” csapatát (az 1950-es években), s ő volt az edzője annak az emlékezetes csapatnak is, amelyikhez a Manchester United történetének legnagyobb tragédiája is kötődik. Történt mindez 1958. február 6-án, amikor a Busby-bébik (Busby Babes) néven híressé vált futballisták a Crvena Zvezda elleni BEK-továbbjutást követően hazafelé utaztak Belgrádból. A repülőgép megállt üzemanyagot vételezni Münchenben, de a kifutópálya olyan jeges volt, hogy nem sikerült a felszállás. A borzalmas tragédia – melyben 23-an vesztették életüket (8 játékos és további 15 utas) – és a sérüléseiből való felépülése után Matt Busby újjáépítette az MU-t, s az 1967–68-as idény végén első angol csapatként megnyerte Európa legrangosabb klubfoci serlegét. Ez volt az a BEK-döntő, ahol a Manchester United hosszabbítás után 4-1-re verte az Eusebio-féle Benficát és két aranylabdás játékosa is szerzett gólokat (George Best, Bobby Charlton).

Nem igazán jellemző a játékosmozgás a két manchesteri csapat között, ám azért az elmúlt évtizedek folyamán előfordult néhány ilyen eset. Eléggé egyértelmű, hogy az Aranylabdát nyert Denis Law a legismertebb közülük, de Brian Kidd, Sammy McIlroy, Peter Barnes és Peter Beardsley neve is ismerősen csenghet a focirajongók számára. Az utóbbi időszakban mindkét csapatnál megfordult játékosok közül leginkább talán Peter Schmeichel, Andy Cole és Carlos Tevez méltó az említésre.

Mire érdemes fogadni?

Szerintem leginkább gólokra vagy/és büntetőlapokra érdemes fogadni. Ugyan lehet az 1X2 valamelyikére is tippelni, de mivel nagy a versengés a két manchesteri csapat között, nekem nagyon úgy tűnik, hogy biztosabb a gólszerzésre menni. Például arra, hogy 1 vagy 2 gólnál több lesz a mérkőzésen, vagy esetleg arra, hogy mindkét csapat szerez gólt. Olykor hajlamosak az elalvásra a bukik, s amíg észbe kapnak és korrigálnak, érdemes lecsapni a nyereséget kecsegtető büntetőlapos szorzóra. Sajnos az utóbbi időben már csak ritkának nevezhető az ilyen hiba – ennek egyértelmű oka a manchesteri rangadó egyre szélesebb körben való ismertsége -, de az is eléggé nyilvánvaló, hogy némi szerencse nem csak ennél a városi derbinél, de máshol sem árt a sportfogadásban.