Menu

Lesz trónfosztás?

Michel Platini

Michel Platini

Platini 32 évvel ezelőtt került a labdarúgó Európa-bajnokságok góllövőiről készülő lista élére, s a franciák legendás focistáját azóta sem bírta senki sem megfosztani a trónjától. Az 1984-es Európa-bajnokságon Michel Platini történelmet írt: máig sincs olyan játékos, aki minden meccsen gólt szerzett volna, ráadásul ő kétszer is mesterhármast lőtt.

A háromszoros Aranylabdás (1983, 1984, 1985) focista, akit – többek között – minden idők legjobb Juventus-játékosává és minden idők legjobb francia labdarúgójává választottak meg, mindössze 5 EB-meccsen szerezte azt a 9 gólt. Most az üldözők közül a portugál Cristiano Ronaldo és az angol Wayne Rooney számára adódhat lehetőség az előzésre. A rend kedvéért meg kell említeni a még szintén aktív Fernando Torrest is, aki eddig 5 EB-góllal rendelkezik és a spanyol válogatott is kijutott az idei kontinensversenyre, ám egyelőre nagyon valószínűnek tűnik, hogy a Kölyök (El Nino) becenévre hallgató focista nem fog rekordot dönteni.

Marad tehát a 6 gólos Cristiano Ronaldo és az 5 gólos Wayne Rooney. Utóbbi nemrégiben tért vissza az év eleje óta tartó sérüléséből, s egyelőre talán nem a rekorddöntésre érdemes koncentrálnia, hanem inkább arra, hogy visszanyerje helyét az angol válogatott kezdőcsapatában. Magyar szempontból nem jó ómen ez a trónfosztási lehetőség, hiszen a gólérzékeny C. Ronaldo éppen Magyarország kárára szerezve gólokat kerülhet feljebb a labdarúgó Európa-bajnokságok góllövőinek listáján.

Az összesített góllövőlista élmezőnye:
9 gólos: Michel Platini (Franciaország)
7 gólos: Alan Shearer (Anglia)
6 gólos: Thierry Henry (Franciaország), Patrick Kluivert (Hollandia), Ruud van Nistelrooy (Hollandia), Nuno Gomes (Portugália), Cristiano Ronaldo (Portugália), Zlatan Ibrahimovic (Svédország).
5 gólos: Milan Baros (Csehország), Wayne Rooney (Anglia), Fernando Torres (Spanyolország), Zinedine Zidane (Franciaország), Jürgen Klinsmann (Németország), Marco van Basten (Hollandia), Savo Milosevic (Szerbia és Montenegró).