Menu

A mór megtette kötelességét

Valamiért Friedrich Schiller nevezetes mondása – miszerint „a mór megtette kötelességét, a mór mehet” – jutott eszembe a román válogatott csatár Florin Andone története hallatán. A 23 éves támadó esetében ugyan és egyelőre kissé sántít a történet, hiszen ő még nem járt a mórhoz hasonlóan, s egyelőre még nem dobták el úgy, ahogyan egyesek a használt fehérneművel szoktak tenni. Hangsúlyozom: egyelőre!

Bár az is igaz, hogy véleményem szerint őt nem fogják úgy „átverni a palánkon¨, mint azt a mórt. Miért nem? Azért, mert ez nem áll a klubja érdekében. Gondolom én.

Florin Andone, aki nem más, mint a 2015-2016-os idény leggólerősebb román futballistája, jelenleg a spanyol másodosztályban szereplő Cordoba légiósa. Sokáig úgy tűnt, hogy ő lesz az a focista, aki azért bukja majd el a 2016-os EB-szereplést, mert jól teljesít a csapata. Ám az utolsó utáni pillanatban ez mégsem történt meg, hanem győzött a józan ész és megszületett a kompromisszum.

Miről volt szó?

Arról, hogy a Cordoba a vártnál jobban teljesített a Segunda Divisionban, s a májusi bajnoki hajrában az élvonalba való feljutás közelében volt. Florin Andone bekerült ugyan a 2016-os Európa-bajnokságra készülő román fociválogatott bő keretébe, ám az I. osztályban való szereplésért küzdő spanyol klubcsapat – szerintem érthető módon – ragaszkodott román gólgyáros csatárához és nem engedte el őt a román nemzeti csapat olaszországi edzőtáborozására.

Erre a beintésre azonnal felkapták a fejüket a román fociszövetség illetékesei és kerek-perec kijelentették, hogy amennyiben Florin Andone legkésőbb május 29-én nem fog megjelenni a román válogatottnál, akkor a játékos nem vehet részt a franciaországi Európa-bajnokságon. Nos, hiábavaló volt a kekeckedésük, ugyanis május 29-én Mallorca-Cordoba bajnoki mérkőzést rendeztek a spanyol II. osztályban, Andone pedig kezdőjátékosként lépett pályára a spanyol klubcsapatában.

Ez volt a Segunda Division 41. fordulója, vagyis az utolsó előtti forduló, s ekkor a Cordoba – több előtte álló csapattal együtt holtversenyben – a nem osztályozós 7. helyen állt. Érdemes tudni, hogy a spanyol másodosztály első két helyezettje egyből feljut az élvonalba, míg a 3-6. helyen végzett csapatok osztályozón szerepelnek és az ottani legjobb csapat lesz a harmadik feljutó a spanyol I. osztályú focibajnokságba.

Nos, az történt, hogy a Cordoba éppen a román válogatott Florin Andone góljának köszönhetően 1-0-re győzött Mallorcán és előrelépett az osztályozót jelentő 5. helyre. A találkozót követően a Cordoba vezetői azonnal elengedték az EB-re készülő légiósukat, Andone pedig még az UEFA által megadott legvégső keretszűkítési időpont előtt megjelent a román válogatottnál. Mivel Anghel Iordanescu szövetségi kapitány nagyon-nagyon kategorikusan jelezte, hogy még a román fociszövetségben „hajjakendet” játszó illetékes elvtársak kedvéért sem hajlandó lemondani az előző idény leggólerősebb román focistájáról és mindenképpen nevezi őt Románia EB-keretébe, a korábban hepciáskodó román szövetségi alkalmazottak által meghatározott május 29-i határidő semmissé vált.

„Happy end” lett a történet vége, hiszen végül a Cordoba vezetői és a román fociszövetség illetékesei is engedtek. A Cordoba osztályozót játszhat a spanyol élvonalbeli bajnokságba való feljutásért, Florin Andone pedig Románia fociválogatottjának játékosa lehet a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságon.

A kecske is jóllakott és a káposzta is megmaradt.