Menu

Albánia–Svájc: Egymás ellen játszhatnak a testvérek

Ordító iksznek tűnik ez a mérkőzés. Meglehet, hogy némileg képzavaros a dolog, viszont cserébe nem igazán foglalkozok a képzavarral, hanem inkább azzal vagyok elfoglalva, hogy elképzeljem az X-et, amint ordít. Sőt, időközben már el is képzeltem. Hát, mit is mondjak, nem tűnik annak a bizonyos fába szorult féregnek! Inkább a jómunkásember ugrik be, meg az, hogy kiveszik a vízbű a zoxigént, s nem pedig az, hogy ordít az iksz.

Az albánok ünneplésre készülnek, ugyanis mivel most mutatkoznak be a kontinenstornán, értelemszerűen ez lesz az első Európa-bajnoki mérkőzésük. Ráadásul éppen a zömében külföldi felmenőkkel rendelkező svájci focisták ellen tehetik meg. Akár úgy is fogalmazhatnék, hogy az albánok ellen fognak játszani az albánok! De, persze, nem fogalmazok így, hiszen nem mindegyik svájci labdarúgónak vannak albán ősei. Például Ricardo Rodriguez esetében nem albánok a szülők, hanem az édesapa spanyol, az édesanya pedig chilei származású. Vagy pedig – többek között – ott van Haris Seferovic, akinek bosnyákok a felmenői, a Zöld-foki szigetekről származó Gelson Fernandes, esetleg a kongói Denis Zakaria, az elefántcsontparti Johan Djourou, satöbbi. Ők történetesen mindannyian svájci állampolgárok.

Visszatérve egy picit az albánok kontra albánok című dologra: senkit sem bíztatok arra – még véletlenül sem -, hogy szélsebesen rohanjon a legközelebbi bukmékerhez és az öngólokra fogadjon.

Mégis miért hozakodok elő ennyiszer azzal, hogy a svájci albánok játszanak az albán albánok ellen? Hát azért, mert Xherdan Shaqiri, Valon Behrami, Blerim Dzemaili, Admir Mehmedi és Shani Tarashaj koszovói vagy az egykori Jugoszlávia egyéb másik tagköztársaságában született albánok gyermekei. A túloldalon meg bőven vannak olyan albánok, akik Svájcban születtek vagy nevelkedtek és végigjárták az ottani utánpótlás fociválogatottakat: Migjen Basha, Shkelzen Gashi, Arlind Ajeti, Amir Abrashi és Frederic Veseli jut eszembe így hirtelenjében.

És végül, de egyáltalán nem utolsósorban testvérpárharc is lesz az albán-svájci mérkőzésen: Taulant Xhaka, az idősebbik, Albániát erősíti, míg Granit Xhaka, a fiatalabbik, Svájc fociválogatottjának tagja. Világbajnokságon csaptak már össze testvérek, a Boatengek, méghozzá két évvel ezelőtt, amikor a Németország-Ghána találkozón Jerome Boateng a németeknél, Kevin-Prince Boateng pedig a ghánaiaknál szerepelt, ám Európa-bajnokságon még nem volt ilyesmi.

Szóval ha az Albánia–Svájc összecsapás nézői azt látják majd, hogy mind a két Xhaka a pályán van, akkor nyugtázzák magukban, hogy történelmi pillanat szemtanúi lehetnek, hiszen foci Eb-n még soha nem játszottak egymás ellen testvérek.

Migránsozás helyett pedig íme egy hír a végére: a Borussia Mönchengladbach csapatából az Arsenalba szerződött Granit Xhaka helyére Taulant Xhaka érkezhet. Nyilván azért, hogy márpedig legyen hab a tortán!