Menu

Holnaptól négy magyar triatlonistának lehet szurkolni

Kerékpáros edzés Rióban! A felvételen (balról jobbra) Vanek Margit, Bajai Péter edző, Faldum Gábor, Tóth Tamás és Kovács Zsófia látható. Fotó: Facebook

Kerékpáros edzés Rióban! A felvételen (balról jobbra) Vanek Margit, Bajai Péter edző, Faldum Gábor, Tóth Tamás és Kovács Zsófia látható. Fotó: Facebook

Nemsokára a triatlonisták is rajthoz állnak az olimpián. Előbb a férfiak fognak versenyezni augusztus 18-án, csütörtökön, majd pedig két nappal később a nőkre is sor kerül. Jó hír, hogy ezúttal nem kell majd éjszakázni, mint sok másik olimpiai döntő esetében, ugyanis mindkét futam 16 órakor kezdődik.

Négy magyar triatlonista fog versenyezni: Faldum Gábor és Tóth Tamás csütörtökön, míg Vanek Margit és Kovács Zsófia szombaton. Az előbb felsoroltak közül Faldum a bajai Mogyi SE triatlonistája, a Vanek, Kovács és Tóth pedig mindannyian a Budaörsi Triatlon Klub sportolói.

Vanek Gábor, a budaörsiek vezetője arról számolt be, hogy Tóth Tamás – akinek nagyon sok erős versenyen kellett részt vennie és jól teljesítenie a szezon első felében – már augusztus 10. óta Rióban van, akklimatizálódik és készül az olimpiai viadalra. Ő két hét ausztriai edzőtáborozást követően az utolsó két héten Magyarországon edzett és a riói kerékpáros pályára való felkészülésre helyezte a hangsúlyt az utolsó hónapban.

Kovács Zsófia az egyetlen a Rióban induló magyar triatlonisták közül, aki már korábban is szerepelt olimpián. Először négy évvel ezelőtt vett részt az ötkarikás játékokon, s akkor egy szerencsétlen baleset miatt (a kerékpározás során bukott az esőtől csúszós úttesten – megj.) csak a mezőny vége felé, az 51. helyen zárta a versenyt. A 2010-ben a legjobb magyar női triatlonistának választott Kovács Zsófia Spanyolországban töltötte az olimpiára való felkészülés utolsó heteit. Ott a baszkföldi Vitoria-Gasteiz városban együtt készült az olimpiai cím első számú várományosának tartott Gwen Jorgensennel és az amerikai sztárral együtt készülő nemzetközi csapattal. A magyar triatlonista augusztus 10-én érkezett haza Spanyolországból, majd két nappal később, augusztus 12-én már tovább is utazott Rióba.

A budaörsiek klubvezetője, aki egyébként az olimpikon Vanek Margit édesapja, arról is beszámolt, hogy a lánya sok problémával küzdött a nyár során (allergia, arcüreggyulladás, megfázás), méghozzá olyannyira, hogy a svájci magaslati táborból is egy héttel hamarabb haza kellett jönnie és a gyógyulás érdekében a tiszaújvárosi Világkupát és a hamburgi triatlon váltó világbajnokságot is ki kellett hagynia. Szerencsére azonban Margit már meggyógyult, az utóbbi három héten már megfelelő volt az állapota és bíznak abban, hogy ismét a legjobb formáját fogja nyújtani az olimpián.

A bajai Faldum Gábor felkészülése megfelelőnek nevezhető, s az utóbbi két évben a Magyar Triatlon Szövetség javaslatára az év férfi triatlonistájának választott sportoló – mint arról már az Index is beszámolt – a közép-amerikai Costa Ricában edzőtáborozott az olimpia előtt. A Mogyi SE versenyzője és edzője, Bajai Péter, aki ezúttal a riói magyar triatlonisták trénere is, a múlt hét végén érkeztek meg Rióba.

Már a helyszínen van Szabó Zita is, az MTSZ főtitkára, Vanek Gábor, a Budaörsi TK klubvezetője, valamint Borbély Miklós, Faldum Gábor nevelőedzője is. Mindannyian a helyszínen segítenek a 2000 óta olimpiai sportág triatlon magyar sportolóinak, amely sportág magyar szemszögből – a négy olimpikonnak köszönhetően – minden idők legnagyobbik küldöttségével van jelen az olimpián.

Lőrinczi Csaba