Menu

„Közeli” landolása várható

20161124-iron-lady-3

Mindenekelőtt szükségesnek tartom arra emlékeztetni, hogy a Hosszú Katinkáék kontra Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök ügyben nem a politikáé a főszerep. Sőt, igazából egyáltalán nem politikáról, hanem sportszakmai dolgokról kellene szólnia ennek az egésznek. Teljesen biztos vagyok abban, hogy Hosszú Katinka és társai végképp nem a politika miatt, hanem csakis és kizárólag a Magyar Úszó Szövetségnél és a magyar úszósportban tapasztaltak miatt tiltakoznak.

Az már egy másik dolog, és ez ellen ők minden bizonnyal nem tehetnek semmit sem, hogy a számukra vegytisztán sportszakmai ügyből – önszántukon kívül – végül mégis politikai ügy lett. Pontosabban: politikai IS lett az ügy. Nyilván ebben benne van a jelenkori magyarországi helyzet is, de még inkább az, hogy jövőre úszó-világbajnokságot rendeznek Budapesten és már nem csak terv, hogy 2024-ben a magyar főváros adjon otthont az olimpiai játékoknak.
20161124-iron-lady-2
Mint az várható volt, minden sportrajongó vérmérséklete szerint reagál az úszószövetségi vitára. Akik hajlamosak belevinni saját politikai érzelmeiket Hosszú Katinkáék Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök elleni sportszakmai ügyébe és például olyasmiről „álmodoznak”, miszerint a tehetséges fiatal nő – aki tényleg a saját lábán áll – szembe száll a maffiaállammal vagy harcol az egyszemélyi vezetővel, kiáll a kiszolgáltatott helyzetben lévő polgárok mellett, a büntetés-jutalmazás, a diktatúra, a megfélemlítés, a zsarolás és a lejáratás ellen, satöbbi, satöbbi, satöbbi, azok alighanem csalódni fognak!

Éppen ezt megelőzendő érdemes már most jelezni, hogy nem lehet kifizetődő a csodavárás, hiszen amennyiben lesz változás a Magyar Úszó Szövetség elnöki pozíciójában, akkor nagyon-nagyon valószínűleg egy „közeli” személy landolása várható. Már csak azért is, mert a jelenlegi magyar kormányzat számára kiemelt fontosságú a sport! Jövőre pedig úszó-világbajnokság lesz Magyarországon és olimpia rendezésére is be van adva a pályázat!

Szóval: az eredetileg kizárólag sportszakmainak indult tiltakozásra egyre inkább rátelepszik a politika! Tetszik, nem tetszik, ez van!
20161124-iron-lady-1
Az viszont teljesen biztos, hogy sem Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök, sem pedig Hargitay András szövetségi kapitány nem fog úszni egyetlen versenyen sem. És ha nem sikerül egymás ellen ugrasztani a tiltakozó úszókat, akkor ők bizony nem fogják felzabálni egymást. Nagyon úgy tűnik, hogy előbb-utóbb valakinek mennie kell. Vagy valakiknek menniük kell.

Amennyiben pedig minden marad a régiben és semmi változás nem lesz, akkor érdemes lesz abba is belegondolni, hogy Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Kapás Boglárka (és társaik) akár még úgy is dönthetnek, hogy a hiábavaló tiltakozás után már csak egyetlen lehetőségük marad a tarthatatlan állapotok miatti figyelemfelhívásra: bojkottálni a magyarországi úszó-világbajnokságot!

Lőrinczi Csaba