Hacked By ColdHackers & Mezopotamia Hackers & RojavaHackers & GerillaHackTeaM
   
   
 


Hacked By Rojavahackers. ColdHackers. Mezopotamia Hackers.GerillaHackTeaM    


KURD HALK ONDERI ABDULLAH OCALAN'IN 69. DOGUM GUNUNU BIZLERE BUGUNLERI VEREN OZGURLUK GUNESIMIZIN,!...

TUM HAKIKAT SAVASCILARININ 4 NISAN GUNUNU KUTLUYORUZ.BUGUN KURT TOPLUMU SAHSINDA DUNYA INSANLIGI ICIN ONEMLI BIR GUNDUR.
CUNKU ONDERLIKSEL DOGUS YENIDEN BIR OZGURLUK DOGUMUDUR.
TUM INSANLIGI BENIMSEMIS BIR ONDERLIK FELSEFESI SOZ KONUSUDUR,VE BUNUN ICIN!..


PKK HALKIN OZGURLUGUDUR,

ZAFERIN, KURTULUSUN PARTISIDIR!,

KURDISTAN SOMUTUNDA BUYUK BIR OFKE, BUYUK BIR INTIKAM HAREKETIDIR.

ONDER APO'NUN BASLATMIS OLDUGU OZGURLUK MUCADELESINI

HAKILERIN, KEMALLERIN, HAYRILERIN, MAZLUMLARIN, AGITLERIN, ZILANLARIN, BERITANLARIN, SAKINELERIN

BAGLILIK CIZGISINDE YASAMAKTIR

PKK HALKTIR ! HALK HER ALANDA MUCADELEYI YUKSELTECEKTIR..

PKK' DE CANLANDIRILAN OZGURLUK TARIHIDIR

AYAGA KALDIRLILAN INSANDIR

YURUDUGUNDE ZAFERI GETIREBILECEK KISILIKTIR

PKK YASAMA YURUYEN KANIN PARTISIDIR

PKK DEVRIMCI BIR TUTKUDUR

KURDISTAN SOMUTUNDA BUYUK BIR OFKE, BUYUK BIR INTIKAM HAREKETIDIR

PKK TARIHTEKI EN DEGERLI UMUTTUR

PKK, HALKIN OZGURLUGUNE KILITLENME HAREKETIDIR.

APOCU RUHLA FEDAI EYLEM GUCUNU YARATMANIN ADIDIR PKK..

PKK CIZGISI IDEOLOJISI ILE BASLAMIS VE ONUNLA GELISMIS BIRCIZGIDIR..

BIJI SEROK APO

BIJI PKK

BIJI KURD U KURDISTAN

SEHID NAMIRIN !
SEHID NAMIRIN!..
SEHID NAMIRIN!..


 
 
 
Hacked By ColdHackers & Mezopotamia Hackers & RojavaHackers & GerillaHackTeaM


/wp-includes/wlwmanifest.xml" />
Menu

Pass Ferenc: „Mindenki egyenlő, de mindig vannak egyenlőbbek!”

02-20161123-hosszu-katinka-pass-ferenc-eredeti

Pass Ferenc azon nagyon kevés magyar edző közé tartozik, akiknek korábbi és jelenlegi sportolói között többszörös olimpiai bajnokok és paralimpiai aranyérmesek vannak. Valószínűleg sok magyar sportrajongó tudja, hogy a Bajai Spartacus VSC úszószakosztályának vezetőedzője egyúttal Hosszú Katinka egyik nevelőedzője is, ám azt már valószínűleg kevesebben tudják, hogy Vereczkei Zsolt háromszoros paralimpiai bajnoknak is Pass Ferenc az edzője. A világcsúcstartó, valamint sokszoros olimpiai-, világ- és Európa-bajnok és jelenleg a világ legjobb úszónőjeként számon tartott Hosszú Katinka mellett Vereczkei Zsolt azzal az elképesztő bravúrral egyedülálló Magyarországon – és minden bizonnyal az egész világon -, hogy 7 paralimpián vett részt és mind a 7 paralimpián nyert érmet! Pass Ferenc bajai edzővel beszélgettünk a magyar úszósport jelenlegi legnagyobb problémájáról.

– Mi véleménye a Hosszú Katinkáék kontra Gyárfás Tamás ügyről?
– Várom a végkimenetelt. Értem a miértet, de nem értem, hogy miért most és miért az olimpia előtt kezdődött mindez. (Megjegyzés: a tréner itt az olimpiai előtti, még az év elején történt látványos összetépős fellépésre gondolt – a szerk.). És nem tudom, mit akarnak, azon kívül, hogy mondjon le. Nem nagyon mutatnak alternatívát, jelöltet és konkrét célt. Mindemellett természetesen sok dologban igazuk van.

– Miért van az, hogy a kívülállók számára úgy tűnik, mintha a felek egyáltalán nem értenék meg egymást, hanem folyamatosan elbeszélnek egymás mellett?
– Konkrétumokra lennék kíváncsi! Arra, hogy mit és hogyan változtatnának meg. Mert könnyű azt mondani, hogy változtassunk rajta, tervezzük újra. Na, de, pontosan mit? Hogyan, kikkel és mennyire? A „nép” is a világos szóból ért.

– Mennyire érzékelte az utóbbi években azt, amit Sós Csaba, a MÚSZ szakmai alelnöke mondott, vagyis azt, hogy az olimpiai felkészülésre szánt összeg nem jár, hanem adható?
– Ezt nem tudom, mert már jó pár éve ilyen pénzt nem kapunk és nem is volt mire kapnunk, mivel nincs ilyen szintű úszónk Katinka óta. Amikor ő itt volt, Baján, akkor mindig megkaptuk az éppen aktuális elosztási elveknek megfelelő összeget. Az más kérdés, hogy ez az elosztás mennyire volt objektív és mennyire szubjektív, de erre nem volt rálátásom. Az például fontos, hogy ez minden érintett számára világos legyen és ne legyenek „egyéb” feltételek.

– A Magyar Úszó Szövetség hogyan és milyen feltételekkel adott pénzt akkor, amikor Hosszú Katinka a bajai úszóklub tagja volt és még nem volt olyan sikeres sportoló, mint jelenleg, hanem csak egy tehetséges fiatal volt a vidéki úszók között?
– Szerintem ez is benne van az előbbi válaszban.

– Előfordultak-e olyan esetek, amikor érzékelhető volt a függőségi viszony és/vagy a zsarolás?
– Gyárfás Tamás közvetlenül bennünket, engem sosem zsarolt, fenyegetett. A szakmai vezetés viszont például 2007-ben attól tette függővé Jakabos, Kis Gergő, Hosszú melbourne-i VB-részvételét, hogy a közös edzésprogramba beállnak-e vagy nem. Kis és Jakabos nem vállalta, itthon is hagyták őket. Az edzőik pedig fél évig nem álltak szóba velem. Mindig is az „oszd meg és uralkodj” elv működött.

– Gyurta Dániel és Kapás Boglárka szerint „sajnálatos módon valóban nincs rend a magyar úszósportban, és erről ideje nyíltan beszélni”. Pass Ferenc edző szerint van-e rend a magyar úszósportban?
– Mint tapasztalható, nincs rend, hanem feszültségek vannak. Főleg Budapesten. Úszók jönnek-mennek, klubról klubra, edzőtől edzőig, szinte követhetetlen.

– Vannak olyan tapasztalatai a Magyar Úszó Szövetséggel kapcsolatban, mint amit Bernek Péter ifjúsági olimpiai bajnok versenyző menedzsmentje említett?
– Mi nagyon amatőrök voltunk. És kiszolgáltatottak! Bizonyos esetekben kénytelenek voltunk elfogadni, amit adtak. És tettük a dolgunkat. Persze sokszor kinyitottam a számat és elmondtam a véleményemet, amivel a háttérben mások is egyetértettek, de az edzőbizottsági értekezleten, ahol elmondtam, már nem sokan álltak mellém. Na, „szívtam” is emiatt eleget.

– A Hosszú Katinkáék kontra Gyárfás Tamás ügy esetében a MÚSZ vezetősége konkrétumokat vár. Tudna említeni konkrétumokat?
– A konkrétumokra én is kíváncsi lennék.

– Mi a véleménye arról, hogy Hosszú Katinka és a többi sikeres úszó olyan rendszert akarnak, amit nem a félelem vezérel?
– Igazából azt nem tudom, milyen konkrét alternatívát tudnak és akarnak. Nyilván mindenki minden rendszerben olyan körülmények között szeretne élni és dolgozni, amit nem a félelem vezérel. Akár magánéletről, akár munkáról, akár sportról van szó! A sportolóim se azért ússzanak, mert esetleg kapnak két pofont, hanem azért mert szeretik az úszást és sikereket szeretnének elérni! Önszántukból és a segítségemmel!

– Czene Attila egykori úszó, Atlanta olimpiai bajnoka és sportért felelős korábbi államtitkár, azon a véleményen van, hogy diktatúra van az úszóknál. Ez igaz?
– Mindenki egyenlő, de mindig vannak egyenlőbbek! A sport bizonyos szempontból diktatórikus működésű, de ez főleg az edzésekre igaz, hiszen az edző dönti el és határozza meg az utat és a munka mennyiségét minőségét. A sportoló pedig végrehajt. Persze, a felnőtteknél ez már nem ennyire ilyen. A szövetség pedig teremtse meg a munka feltételeit, biztosítsa a hátteret, segítse a klubokat. Mindig voltak klubok, amelyek sokkal nagyobb előnyöket élveztek. Igaz, az eredmények is hozzájuk kötődtek, de a feltételeik is ezerszer jobbak voltak. Tehát ez egy ördögi kör… Mert az tud, tudott sikeresebb lenni, aki 1000 %-osan megkapott mindent. Menedzselés címén fiatalokat utaztathattak mindenfelé a világba és hiába szerette volna más úszóedző is ugyanezt az általa tehetségesnek vélt sportolókkal, mindig lemosták a színről.

– A Magyar Úszó Szövetség tényleg úgy tesz, mintha kegyet gyakorolna a felkészüléshez szükséges pénzek osztogatása során?
– Bizonyos esetekben valóban így tesz. Például ez a jutalmazással is volt így, de 2009-ben, mikor Katinka világbajnok lett, először nem akartak nekem jutalmat adni, mondván, hogy Katinka Amerikában készül Dave Salo edzővel. Ekkor még bajai színekben versenyzett és csupán 8 hónapja volt „amerikai”. Végül csak az edzői jutalom felét kaptam meg. A másik felét nem tudom, hogy Dave Salo megkapta-e valaha is.

Lőrinczi Csaba