Menu

Conte csúcsra járatja a londoniakat

Antonio Conte

Antonio Conte

Antonio Conte menedzser irányításával már hónapok óta szárnyal a Chelsea. Méghozzá annyira, hogy október elejétől december közepére sorozatban 11 bajnokit nyert és beállította a klubcsúcsot. Sőt, azon sebtiben meg is döntötte a még 2009-ben Guus Hiddink és Carlo Ancelotti közös vezetésével elért rekordot, s csak ez év elején, 13 siker után ért véget a győzelmi sorozat.

Az elképesztő győzelmi sorozat láttán, amelynek köszönhetően magabiztos listavezetővé vált a londoni együttes és a Premier League első számú bajnokesélyesévé lépett elő, sok drukker már alig törődik azzal, hogy bizony döcögősen indult a talján tréner angliai szereplése.

Antonio Conte

Antonio Conte

Antonio Conte a Juventus történetének egyik legmeghatározóbb alakja, aki nemcsak hosszú évekig volt a torinói alakulat csapatkapitánya, hanem játékosként minden fontosabb trófeát meg is nyert klubcsapatával, míg az olasz válogatott tagjaként a világbajnokságon és az Európa-bajnokságon is ezüstérmet szerzett. Bár még alig csak egy évtizede edzősködik, de már rengetegszer díjazták, s többek között háromszor kapta meg a legjobb olaszországi edzőnek járó trófeát (Panchina d’Oro), de szintén háromszor volt az év edzője az olasz fociszövetség szavazásán, de az Év Edzője-serleggel is díjazták (Globe Soccer), majd pedig a közelmúltban két egymást követő hónapban is – 2016. október és november – ő lett a mindössze 5 hónapja zajló angol Premier League-ben a hónap menedzsere.

A bő fél éve a szigetországban edzősködő olasz edző számára nem a legjobban kezdődött az angliai kalandozás. Három győzelem után döntetlent játszott a kiesőjelöltté előlépett Swansea csapatával, majd pedig két megalázó vereséget gyűjtött be közvetlen riválisaitól (a Liverpool ellen otthon, az Arsenal ellen idegenben). Próbálkozott ugyan 1-4-1-4-1-el és 1-4-2-3-1-el is, de egyik hadrend sem vált be, majd pedig a kudarcok láttán és annak tudatában, hogy a Chelsea kerete tele van jobbnál jobb focistákkal, tavaly október elején előállt az 1-3-4-3-as formációval.

Eden Hazard

Eden Hazard


Conte azért észnél volt és nem lépte meg az 1-3-5-2-t, amit megtett az olasz csapatával és amely zsinórban három bajnoki címet eredményezett a Juventusnak, a hadrend pedig Antonio Conte „védjegye” lett. Számolt azzal, hogy már nem Olaszországban, hanem Angliában edzősködik, s így a némileg „óvatosabbnak” tűnő 1-3-4-3-at választotta a londoni alakulat hadrendjének.

Annyira bevált ez a lépés, hogy Conte csapata legutóbb tavaly szeptember végén szenvedett vereséget, majd a következő három hónapban még csak döntetlent sem engedélyezett ellenfeleinek és megdöntötte a klub győzelmi rekordját. Ráadásul nem csak eredményes, hanem látványos is volt a játék: amíg ezeken a mérkőzéseken alig kapott gólokat a londoni gárda, addig rengeteg gólt szerzett és az esetek többségében alaposan kitömte ellenfelei kapuját.

Amúgy az olasz tréner nem varázsolt „nagyot”, hanem mindössze annyit tett, hogy a rendelkezésére álló focistákat azokra a posztokra helyezte, ahol a legjobban tudnak teljesíteni. Észrevette, hogy az óriási teherbírású N’Golo Kante nem csak a védekező középpályás feladatait tudja ellátni magas szinten, hanem emellett még arra is képes, hogy pontosan és biztonságosan eljuttassa a labdákat a támadókhoz. Ahol elsősorban Eden Hazard a kedvezményezett és akinek Antonio Conte megadta azt a szerepkört, ami Messinek jut Barcelonában. Azaz teljesen szabadon és mindenféle kötöttségtől mentesen játszhat, s azt tehet a pályán, amit jónak ítél!

A belga focizseni pedig azzal hálálja meg a korlátlan bizalmat, hogy karmesteri munkája során nem csak az első számú bajnokesélyessé lépett elő a Chelsea, hanem októberben a hónap legjobb PL-játékosának válaszották és a Premier League legjobb gólszerzői között is az élmezőnyben van.

Hazard kimagaslóan jó teljesítménye láttán a Chelsea vezetői egyetlen másodpercig sem gondolkoztak a kínai Sanghaj SIPG ajánlatán, hanem azonnal eladták Oscart a Távol-Keletre. Pedig az ereje teljében levő 48-szoros brazil válogatott futballista – aki bajnoki címet, Ligakupát és Európa Ligát nyert a londoni együttessel – 2012 óta volt a klub kötelékében és hosszú távon is jó megoldásnak tűnt. Oscar alapember volt az elmúlt években a Chelsea-nél, ám amikor kiderült, hogy feleslegessé vált a londoniaknál és még így is hatalmas nyereséggel lehet túladni rajta, azonnal „léptek” az illetékesek. Annak idején, 2012-ben, 32 millió euróért igazolták le a brazil Internacionaltól, most pedig 70 millióért passzolták tovább a kínaiaknak!

Diego Costa

Diego Costa

Szintén fontos momentum a jelenlegi Chelsea életében, hogy az öntörvényű középcsatárnak, Diego Costának alaposan bedumálták, hogy innentől kezdve csakis és kizárólag azt kell tennie, amihez a legjobban ért. Azaz gólokat kell szereznie! Minél többet! A brazilnak született spanyol válogatott csatár pedig teszi a dolgát: termeli a gólokat, vezeti az angol élvonal góllövőinek listáját és novemberben megválaszották a hónap legjobb PL-játékosának.

Antonio Conte pedig jó úton halad afelé, hogy Olaszország után Angliát is meghódítsa!

Lőrinczi Csaba